Päivi Kosonen

FT, dosentti Päivi Kososen tutkimusalue on omaelämäkerrallinen kirjallisuus ja kirjoittaminen. Hän on väitellyt Tampereen yliopistossa ranskalaisten myöhäismodernien kirjailijoiden (Duras, Sarraute, Perec, Robbe-Grillet) omaelämäkertojen jäsennyksistä (Elämät sanoissa, Tutkijaliitto 2000) ja kirjoittanut modernista omaelämäkerrasta ja omaelämäkerran lajihistoriasta lukuisia artikkeleita. Antiikin omaelämäkerrallista kirjallisuutta käsittelevä tietokirja Isokrateesta Augustinukseen ilmestyi 2007 (Atena). Tällä hetkellä Kosonen työstää keskiajan omaelämäkerrallista kirjallisuutta käsittelevää tietokirjaa.

Lajihistoriallisen tutkimuksen lisäksi Kososta kiinnostaa omaelämäkerrallisen kirjoittamisen prosessi – identiteettiin, muistamiseen, kirjoittamiseen ja kuvittelemiseen liittyvä problematiikka – sekä itsestä huolehtimisen problematiikka. Tähän liittyen hänellä on tekeillä myöhäismoderniin omaelämäkertakirjallisuuteen liittyvä tutkimusprojekti: Omaelämäkerrallinen kirjoittaminen itsestä huolehtimisena (esimerkkeinä Ernaux, Sebald, Perec, Duras). Kirjallisuudentutkijan näkökulmaa täydentävät 2000-luvulla hankittu täydennyskoulutus: kirjallisuusterapian ja ratkaisukeskeisen psykoterapian koulutukset (ks. http://www.ajatusmatka.net).

Kosonen toimii riippumattomana omaelämäkertatutkijana, kirjoittajaohjaajana ja kirjallisuusterapeuttina. Hän on dosentti Helsingin yliopistossa, Tampereen yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa. Hän on Suomen tietokirjailijoiden hallituksen ja Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen hallituksen jäsen.